Este printre primii angajaţi ai singurei cooperative de profil, are zeci de ani de experienţă dar şi sute de clienţi.
Viorel State a urmat în timpul liceului un profil industrial de construcţii-tâmplărie şi întâmplător a ajuns să lucreze într-o fabrică de mobilă, la secţia de oglinzi şi şlefuit.
„Mi s-a părut greu la început pentru că trebuie să ştii tot ce trebuie să faci, să simţi fiecare detaliu, iar dacă nu poţi face meseria asta, dacă nu eşti făcut pentru ea, e mai bine să renunţi”, spune meşterul.
În branşă de trei decenii
În 1980 el s-a angajat la una dintre cele şapte cooperative meşteşugăreşti de tăiat geamuri, olginzi şi înrămat, care funcţionau pe vremea aceea în Ploieşti.
După Revoluţie, din toate aceste unităţi au mai supravieţuit doar două, însă una s-a desfiinţat în timp. Viorel State este printre primii angajaţi ai singurei cooperative de profil care mai există acum în oraş.
Toată lumea poate confirma că este un expert în înrămarea tablourilor, a goblenurilor, a papirusului, dar se pricepe foarte bine şi la tăierea geamurilor şi a oglinzilor în diferite forme sau modele.
A înrămat tablouri celebre
„La noi vin artişti, oameni care pun la tablourile lor scumpe rame de calitate. Am înrămat o dată un tablou de Grigorescu, dar am avut şi lucrări de Corneliu Baba sau Bălaşa.
De obicei vin cu aceste tablouri colecţionarii dar şi cei care fac tranzacţii cu obiecte de artă. Niciodată clienţii care au venit cu aceste lucrări nu le-au lăsat la magazin peste noapte de teamă că ar putea intra hoţii în prăvălie să le fure”, explică tâmplarul.
Fără rame din plastic
Dintre toate tabloruile pe care le-a înrămat, bărbatul spune că cele mai migăloase sunt goblenurile, care trebuie întinse foarte bine pentru că altfel ar putea să se vadă urât, formând cute.