Eduard Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2004 si unul dintre cei mai renumiti cercetatori in domeniu, a declarat ieri intr-un discurs tinut la Bucuresti ca rata rezervelor constituite de bancile comerciale la Banca Nationala ar trebui sa fie de 100%.
In prezent, rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pe care bancile le constituie la Banca Nationala (BNR) este de 18% la pasivele in lei si de 40% la pasivele in valuta. Acest lucru inseamna ca daca un client face un depozit de 100 de lei, banca este obligata sa depuna la BNR 18 lei din cei 100.
Rata RMO este o parghie a bancii centrale in stimularea sau franarea creditarii. Cu cat bancile au mai putini bani disponibili din resursele atrase, cu atat creditele acordate sunt mai putine, in lipsa altor resurse ale bancilor.
Prescott a fost prezent la Bucuresti la invitatia revistei Saptamana Financiara si a cotidianului Financiarul. Ideea unor rezerve de 100% a fost initial lansata de Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel in 1976, iar Prescott a explicat ieri ca este de acord cu o asemenea masura, pe care a incadrat-o in „masuri financiar bune" (good financial regulation - engl.), cu precizarea ca ea sa se aplice doar bancilor comerciale, nu si bancilor de investitii. Ce ar insemna o astfel de masura si care a fost reactia bancherilor si analistilor din Romania? Constituirea unor rezerve de 100% la banca centrala ar insemna concret ca aceasta ar avea control absolut asupra intregii mase monetare din economie. „Argumentul este stabilitatea", spune Prescott.
Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD timp de 6 ani, a avut o interventie acida la propunerea lui Prescott. „Nu stiu daca ati vorbit serios, dar daca da, banca centrala ar trebui sa plateasca o dobanda pentru acele depozite, nu? Iar bancile din ce vor acorda credite daca nu din depozitele atrase? Doar din resurse pr