Hamid Reza Arshadi, ambasadorul iranian la Bucuresti, a fost chemat marti la MAE, pentru a i se prezenta pozitia Romaniei privind evolutia relatiilor UE-Iran, informeaza un comunicat al ministerului transmis HotNews.ro. Presedintia ceha a UE a cerut statelor membre sa aiba astfel de initiative, in semn de solidaritate cu statele europene blamate de Iran pentru implicare in manifestatiile de la Teheran. Anterior, Iranul acuzase Marea Britanie de amestec in afacerile sale interne, si ceruse o reconsiderare a relatiilor diplomatice cu Franta si Germania. Romania a aratat ca aceste acuzatii sunt "inacceptabile si nefondate".
Oficialii romani si-au exprimat preocuparea fata de atitudinea autoritatilor de la Teheran fata de manifestatiile din capitala iraniana si a subliniat importanta respectarii drepturilor omului de catre autoritatile de la Teheran si a libertatii de exprimare.
Presedintia ceha a UE a cerut luni statelor membre sa ia in considerare convocarea ambasadorilor iranieni pentru a protesta fata de violentele de dupa alegerile din 12 iunie, indemnand la solidaritate cu statele membre acuzate de Iran de implicare in protestele violente de la Teheran, cu referire directa la Marea Britanie.
Anterior, guvernul iranian a convocat reprezentantii si ambasadorii celor 27 de tari europene aflati la post la Teheran. In plus, presedintele Mahmoud Ahmadinejad le-a cerut duminica Statelor Unite si Marii Britanii sa nu se mai amestece in chestiunile interne ale Iranului, potrivit Reuters. Seful diplomatiei britanice i-a dat imediat replica aratand ca Iranul greseste invinovatind alte state de implicare in protestele violente de la Teheran.
"Resping categoric ideea ca protestatarii din Iran ar fi manipulati sau motivati de alte state", a spus Milliband. "Marea Britanie este categorica in a spune ca poporul iranian este cel care isi