Potrivit oficialilor de la reprezentanţa instituţiei financiare în România, trebuie continuate privatizările, şi nicidecum reorganizat sectorul energetic. Sursa: Octavian Cocoloș
Oficialii biroului Băncii Mondiale (BM) din România consideră că, în sectorul energetic, trebuie continuate investiţiile şi privatizările, şi nu făcută reorganizarea producătorilor, aşa cum propune Ministerul Economiei. „Din punctul nostru de vedere, este puţin prea devreme să spunem dacă înfiinţarea celor două companii integrate este o idee bună sau proastă. Vrem să vedem întâi detaliile planului, modul în care vor să se facă, care ar fi eficienţa acestor companii - dacă vor fi mai eficiente sau nu - şi capacitatea de continuare a investiţiilor din sectorul energetic”, a declarat Benoit Blarel, country manager al biroului local al BM.
Potrivit acestuia, BM consideră că nu este nevoie de o restructurare acum a acestui sector. „Aceasta nu înseamnă că nu mai trebuie să se facă nimic. Reforma trebuie continuată, dar prin privatizare, prin noi investiţii, nu prin reorganizarea actualelor unităţi de generare”, a adăugat Blarel.
Totodată, Doina Vişa, reprezentanta instituţiei financiare în România, a afirmat că, dacă vor fi puşi laolaltă producătorii ieftini cu cei scumpi, va scădea capacitatea de investiţii a celor dintâi. „Hidroelectrica are proiecte mari de investiţii, ca Tarniţa, Lotru - cu ce bani vor fi făcute acestea? Dacă unesc producătorii, tot profitul Hidroelectrica va merge în investiţiile de mediu necesare la Termoelectrica, în sectorul minier care are pierderi. Ne întoarcem în scară mai mică la ce era înainte în Conel”, a spus Vişa. Potrivit acesteia, privatizările nu se fac „de dragul privatizării, ci pentru că sunt investiţii necesare pe care sectorul nu şi le poate permite”.
Giganţii străini se tem de Electrica
La râ