După cutremurul din aprilie, în tabăra din Aquila locuiesc 156 de conaţionali. La două luni şi jumătate de la seismul care a zguduit Regiunea Abruzzo, locuitorii se confruntă cu lipsa locurilor de muncă şi cu problemele legate de lunga şedere la cort. Cititi si: Italia:Legea privind reconstrucţia zonelor sinistrate a fost aprobată - www.adevarul.it
Elisabeta Burcă (49 de ani), din Roman, descrie greutăţile pe care sunt nevoiţi să le îndure sinistraţii de când cutremurul le-a dărâmat casele. Deşi corturile sunt dotate cu aer condiţionat, acesta aduce mai mult probleme decât beneficii. Curentul de aer rece, în contrast cu temperaturile foarte ridicate de afară, duce la complicaţii respiratorii, iar mulţi dintre rezidenţii taberei s-au îmbolnăvit de pneumonie sau au dezvoltat diverse tipuri de afecţiuni.
„Când plouă, e nevoie de doi oameni care să pună în funcţiune pompa de colectare a apei de ploaie. Aparatul nu porneşte dacă nu i se asigură un flux continuu de apă la tuburile de absorbţie“, spune Marius Bacoşca (23 de ani) din localitatea Traian, judeţul Neamţ.
Mai mult decât atât, nu toate corturile sunt într-o stare bună, iar multe dintre ele au crăpături la îmbinări. Locuitorii sunt nevoiţi să le cârpească sau să improvizeze modalităţi de etanşare.
Invadaţi de rozătoare
Precum într-o adevărată tabără militară, toţi locuitorii participă la refacerea canalelor de evacuare a apei plasate între corturi. Din cauza lipsei unei structuri de rezistenţă, acestea se astupă mereu, astfel încât bărbaţii sunt nevoiţi să le refacă manual, cu lopeţile, la fiecare ploaie. Deşi voluntarii au luat măsuri pentru exterminarea rozătoarelor şi a gândacilor, otrăvurile sunt ineficiente. Şoarecii şi şobolanii mişună peste tot.
„Îi auzim mai ales noaptea. Cum stingem lumina, încep să mişte. Într-o zi am g