Creşterea datoriei publice cauzată de recesiunea care a lovit economia majorităţii statelor europene a determinat apariţia unei noi strategii de finanţare guvernamentală, prin vânzarea proprietăţilor aflate în portofoliul statului. Potrivit unui studiu recent al CB Richard Ellis (CBRE), guvernele din Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie sau Ungaria au planuri legate de vânzarea bunurilor imobiliare de care dispun. Guvernul britanic a făcut public un program pe 10 ani
Creşterea datoriei publice cauzată de recesiunea care a lovit economia majorităţii statelor europene a determinat apariţia unei noi strategii de finanţare guvernamentală, prin vânzarea proprietăţilor aflate în portofoliul statului. Potrivit unui studiu recent al CB Richard Ellis (CBRE), guvernele din Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie sau Ungaria au planuri legate de vânzarea bunurilor imobiliare de care dispun.
Guvernul britanic a făcut public un program pe 10 ani de vânzare a unor proprietăţi comerciale aflate în portofoliul său, în urma căruia se speră obţinerea a circa 23,5 miliarde de euro, afacere care va genera şi reducerea costurilor de operare cu 4,24 miliarde euro. Raportul CBRE estimează că această tendinţă va deveni mai accentuată în următoarele 12 luni.
„Majoritatea instuţiilor guvernamentale se confruntă cu scăderea agresivă a finanţelor publice în condiţiile luptei contra efectelor recesiunii şi crizei bancare. Creşterea deficitelor şi falimentele companiilor adăugate la reţinerea investitorilor în a mai cumpăra obligaţiuni guvernamentale, fac posibilă apariţia strategiei de vânzare a proprietăţilor imobiliare pentru a se obţine capitalul necesar”, spune Nick Axford, seful diviziei EMEA research and consulting al CBRE.
Strategie: statul vinde şi rămâne chiriaş
În ultimii ani tendinţa a devenit din ce în ce mai clară, în intervalul 2006