De la inceputul anului, 26 de delfini au esuat pe tarmul romanesc al Marii Negre. Programele care cauta solutii pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai intample sunt in impas, din cauza crizei financiare.
Ecologistii constanteni au descoperit in ultimele zile trei delfini esuati pe malul romanesc al Marii Negre. Mamiferele au fost ucise de plasele pescarilor. De la inceputul anului, numarul exemplarelor esuate a ajuns la 26. In ritmul acesta, sunt sanse mari sa se depaseasca numarul de anul trecut, cand 45 de delfini au fost gasiti morti pe plajele din Constanta.
Organizatiile guvernamentale nu mai au bani sa se implice in rezolvarea problemei sau, cel putin, in atenuarea ei. Sponsorii de altadata au dat acum bir cu fugitii. Anul trecut, societatea Oceanic Club, care a demarat un program destinat protectiei mamiferelor, intitulat "Delfinii in criza", a beneficiat de un autoturism cu care putea transporta exemplarele gasite pe plaja. Este nevoie de o dubita, pentru ca delfinii au circa 400 kilograme si nu incap in portbagajul unei berline. In plus, miros ingrozitor, spune Razvan Popescu-Mirceni, directorul coordonator al Oceanic Club. Masina fusese donata de un dealer auto local numai pentru un an.
Intre timp, a venit criza, iar contractul nu a fost reinnoit. "Nu avem nevoie de bani, ci de sponsorizari", spune Mirceni. Costurile sunt mari. O actiune pe mare costa peste 1.000 lei, iar analizele pentru un delfin esuat se ridica la 2.000 lei, deoarece sunt complexe si se fac la Bucuresti. Chiar si transportul cadavrelor este costisitor: circa 100 lei. 26 de exemplare inseamna 2.600 de lei, bani suportati de voluntarii Oceanic Club. Popescu-Mirceni spune ca, fara aceste sume, organizatia nu ar mai putea analiza delfinii esuati. Solutia, in lipsa fondurilor, este ca Directia Apelor Dobrogea Litoral sa stranga delfinii esuati de pe plaj