De la Crucea-Botuşana, judeţul Suceava, se aduc la suprafaţă zeci de mii de tone de minereu uranifer pentru centrala nucleară. Mina Crucea-Botuşana are regim special şi este străjuită de două rânduri de paznici. La 35 de kilometri distanţă de Vatra Dornei se află singura mină de uraniu în exploatare din România. Deşi uraniul este un material radioactiv, locuitorii nu se tem de acest lucru şi-şi văd liniştiţi de treburile lor.
Dacă vrei să vizitezi satul Crucea, unde se află mina de uraniu, ai nevoie de nervi tari şi mai ales de mulţi bani, deoarece drumul naţional ce trece prin apropierea satului nu a fost modernizat de multă vreme. Odată ajuns însă, vei descoperi o zonă pitorească şi un sat îngrijit cu oameni gospodari.
Mina, păzită ca un obiectiv militar
Cobor din autobuz şi mă îndrept spre prima persoană care-mi iese în cale, un bărbat care sorbea câteva înghiţituri dintr-o sticlă cu bere. Încerc să aflu cum ajung la mină şi mi se spune că, fiind fără maşină, voi avea mult de mers pe jos, exploatarea de uraniu de la Crucea-Botuşana aflându-se la câţiva kilometri distanţă de sat.
Singura mină din care se scoate uraniu în România are regim special, este străjuită de două rânduri de paznici şi este îngrădită cu bariere.
„Mina de la Crucea are regim special şi este foarte bine păzită. Sunt două rânduri de paznici. Au pus şi bariere“, mă dumireşte Vasile, un pensionar din Crucea, în vârstă de numai 40 de ani.
Miner pensionat la 40 de ani
A fost miner şi, după 15 ani de muncă, s-a pensionat. „Aşa e regula. După 15 ani de muncă, te pensionezi. Voiam să mai muncesc, însă soţia m-a convins să stau acasă. Mi-a fost dragă mina, dar mai mult îmi iubesc soţia“, mărturiseşte Vasile. Întrebat de viaţa din mină, vorbele par să nu mai existe. „Nu vreau să spun nimic. Au fost probleme în