Preturile apartamentelor cu o camera si doua camere au scazut cu pana la 46%, iar cele de 3-4 camere cu pana la 33%, in ultimul an, in Bucuresti, arata un studiu realizat de compania de consultanta Darian Rom Suisse. In alte orase din tara, fata de 2008 se observa scaderi de 18-24% la valorile in euro si de 20-25% la preturile in lei, mai arata studiul.
"Din pacate, factorii de decizie vorbesc despre locuinte de parca toata populatia trebuie sa fie proprietara. In Germania, 55% din populatie traieste cu chirie", a declarat Ion Bejan, consultant la Institute for Real Estate and Construction Viena - in cadrul conferintei "Retail Banking - 2:0 The post crisis version" organizata de Finmedia.
Chiriile in Bucuresti au ajuns, in acest an, la nivelul din 2007.
"Terenurile au inregistrat aceeasi evolutie dramatica de scadere, iar scaderea va continua, mai ales in randul terenurilor achizitionate", a explicat Adrian Crivii, reprezentantul companiei care a realizat studiul.
Preturile ar trebui discutate, pe piata imobiliara, exclusiv in RON, a mai spus acesta.
In alte orase din tara, fata de maximul lui 2008 se observa scaderi de 18-24% la valorile in euro si de 20-25% la preturile in lei, mai arata studiul. De asemenea, blocajul finantarii mentine numarul tranzactiilor la minim.
Ion Bejan, consultant la Institute for Real Estate and Construction Viena:
"Sustin necesitatea ca autoritatile sa proiecteze si sa adopte o politica pe termen lung a sectorului locuirii. Locuinta este o investitie, dar este si o necesitate umana fundamentala. Din pacate, factorii de decizie vorbesc despre locuinte de parca toata populatia trebuie sa fie proprietara. In Germania, 55% din populatie traieste cu chirie. Nimeni nu vorbeste despre locuinte care ar trebui sa se adreseze unor paturi afectate: tinerii, cei care trebuie sa se