Matreata este o iritare a pielii capului, asociata cu aparitia unei micoze. Nu este contagioasa si afecteaza cu precadere barbatii, la care secretia de sebum este mai mare.
Cauzele aparitiei matretii sunt de ordin intern sau extern. Stergerea capului cu prosoape murdare, folosirea samponului in exces sau a sapunurilor daunatoare tipului de par sunt doar cateva practici care trebuie evitate, informeaza Natural Homeremedies.
Matreata poate fi uscata, iar in acest caz tratamentul este extern, si grasa, cauzata de excesul de sebum, iar pentru tratarea ei se impune si un regim alimentar corespunzator.
Persoanele anemice, cu deficiente de zinc sunt predispuse aparitiei matretii. Infectiile organismului sunt si ele un factor favorizant.
Uleiurile
Baia fierbinte este benefica pentru igienizarea completa a pielii capului. Maseaza scalpul cu ulei de par si acopera cu un prosop. Dupa cateva minute, spala parul dupa tehnica obisnuita. Repeta metoda de doua ori pe saptamana si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
O masca de par eficienta impotriva matretii se obtine din ulei de nuca cocos si lamaie. Se rade o lamaie in uleiul de nuca de cocos si se lasa la decantat undeva la soare timp de zece zile. Amestecul se aplica inainte de baie, de doua ori pe saptamana.
Dupa spalarea parului, maseaza timp de cinci minute scalpul cu putin ulei de masline amestecat cu un strop de ulei esential de migdale. Atunci cand simti usoare intepaturi, indeparteaza cu apa fierbinte si sampon masca aplicata.
Adauga putin piper in uleiul esential din nuca de cocos. Inainte de culcare, aplica la radacina firului de par masca si nu clati a doua zi. Radacina parului se va intari, iar cojile de matreata vor fi indepartate.
Mastile de o noapte
Mastile de par naturale pot fi lasate sa actione