Viitorii studenţi la Drept trebuie să vorbească limba română corect şi să aibă gândire logică.Înarmat cu multă răbdare şi cu argumente solide, avocatul este cel mai bun prieten al omului în momentele dificile. Tinerii care vor să devină avocaţi vor urma cursurile uneia dintre facultăţile de drept şi vor face practică timp de doi ani pe lângă un maestru. Specialiştii în Drept susţin că avocatura nu e deloc uşoară, mai ales că legile se schimbă foarte des în România.
Cătălina Rădulescu (foto) are 31 de ani şi este avocat specializat în Drept civil. A intrat în branşă din 2000, iar în prezent lucrează la Centrul de Resurse Juridice. Spune că a ales avocatura pentru că îi place să lucreze cu oamenii.
„Eu m-am dus la Drept pentru că îmi doream să devin avocat. Ştiam că ai libertatea să-ţi alegi clienţii şi cazurile pe care le poţi câştiga“, arată Cătălina. A început să profeseze din anul III de facultate. Cătălina arată că, pentru a deveni avocat, trebuie în primul rând să-ţi placă Dreptul şi logica raporturilor juridice, pentru că, altfel, rişti să citeşti sute de pagini cu legi şi să nu înţelegi nimic.
„Trebuie totuşi să ai un anumit fel de a gândi, logic. Pentru că altfel, sunt materii la care ai de citit sute de pagini. Şi, dacă nu-ţi place, nu faci nimic“, mai spune avocatul. În plus, odată intrat în branşă, avocatul trebuie să citească suplimentar, să caute informaţii despre procesele similiare cu cel la care lucrează el.
„Ai sute de pagini de citit“
Un proces implică mai multe legi, iar tu, ca profesionist, trebuie să vezi care e ultima versiune pentru legile pe care le foloseşti. „Pregătirea unui proces poate dura de la câteva zile la câteva luni. Citeşti dosarul respectiv, citeşti despre instituţiile pe care le întâlneşti în timpul procesului. Apoi, cauţi practica instanţelor şi vezi cum