Emil Dobrovolschi, director de zbor la TAROM, arată care sunt trăsăturile unui pilot profesionist.Un pilot trebuie să ştie foarte bine limba engleză, meteorologie aeronautică, navigaţie aeriană şi aerodinamică. Emil Dobrovolschi, 39 de ani, directorul de operaţiuni de zbor de la Compania aeriană Tarom, susţine că aviaţia e ca un microb, ca o boală care se transmite din generaţie în generaţie.
„Mi-am dorit de mic să devin pilot, toată ziua mă jucam cu avioanele. Tatăl meu voia să devină pilot, dar n-a putut. Şi cred că mi-a transmis mie lucrul ăsta”, începe Emil Dobrovolschi să povestească. A urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie, între 1988 şi1992. După şcoală, a lucrat, timp de doi ani, la Aeroclubul Transilvania şi a fost membru în echipa naţională de acrobaţie aeriană. „Atunci, un pilot putea să lucreze în trei locuri: la aviaţia utilitară, la aviaţia sportivă şi la Tarom. Eu am lucrat doi ani la aeroclub şi apoi am dat concurs la Tarom”, spune pilotul.
Primul său zbor a fost unul dificil, cu multe emoţii. Atunci pilota un avion de categoria a patra, de acrobaţie, care avea o cupolă mare şi transparentă. „Am decolat pe o pistă de iarbă la Focşani şi mă aşteptam să fie o decolare lină, fără probleme. Dar aşa de tare se zguduia avionul până s-a ridicat de la sol încât mi s-a părut o veşnicie. N-o să uit niciodată senzaţia aia de zbor atunci când s-a desprins de sol”, îşi aminteşte pilotul.
Atenţie distributivă foarte bună
Spre deosebire de pilotarea unui avion de acrobaţie, cea a unui avion de pasageri e un pic diferită. Indiferent că e la bordul unui Boeing sau a unui Airbus, un pilot trebuie să aibă o atenţie distributivă foarte bună. „Întotdeauna te gândeşti la confortul pasagerilor, pentru că ei sunt cei care plătesc. Prima noastră grijă este ca ei să circule în siguranţă”, arată Emil Dobrovolschi.