Consiliul Concurenţei se înşeală susţinând că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, întrucât acesta comportament este generat de un fenomen de piaţă foarte interesant, numit „simpatia preţurilor”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. „Nu ştiu dacă băncile au făcut cartel”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax, menţionând că BNR nu are prerogative în acest domeniu. „Dacă mă întreb
Consiliul Concurenţei se înşeală susţinând că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, întrucât acesta comportament este generat de un fenomen de piaţă foarte interesant, numit „simpatia preţurilor”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
„Nu ştiu dacă băncile au făcut cartel”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax, menţionând că BNR nu are prerogative în acest domeniu. „Dacă mă întrebaţi pe mine personal, eu o să vă spun că se înşeală Consiliul Concurenţei pentru că lucrurile stau cam aşa: există în economie un fenomen foarte interesant care se numeşte "simpatia preţutilor". (...) Acest fenomen e valabil şi în bănci, astfel că dacă o instituţie urcă dobânda pentru depozitele populaţiei şi companiilor, normal că această rată va deveni simpatică şi că celelalte bănci se vor repezi să majoreze dobânda, nu din înţelegere, ci printr-un fenomen de piaţă”, a spus oficialul BNR.
Vasilescu a precizat că astfel s-a ajuns la dobânzi foarte mari pentru populaţie şi companii şi la negocierea ratelor, iar BNR s-a aliniat vocilor din societate, care au semnalat un proces periculos în această urcare a dobânzilor.
O coincidenţă fericită!
„Nu e normal când dobânda de politică monentară a BNR a coborât la 9,5%, dobânzile pasive ale băncilor comerciale să fie peste acest nivel. De regulă trebuie să fie sub (nivelul dobânzii de politică moentară - n.r.). Logica economic