Nicolae Mandea, decanul Facultăţii de Teatru de la UNATC „I.L.Caragiale“ din Bucureşti, afirmă că generaţia actuală este la fel de talentată ca şi cea de dinainte.Ponderea studenţilor cu vârste peste 23-24 de ani a scăzut. La teatru vin acum tinerii care abia au terminat liceul. Cine crede că studenţia la teatru înseamnă o viaţă boemă, cu distracţie şi cursuri care nu necesită prea mult efort, ci doar talent, greşeşte. Prin mâna profesorului Nicolae Mandea, decan al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) “I.L.Caragiale” din Bucureşti, au trecut multe generaţii de actori.
“Aici vin tineri inteligenţi şi talentaţi. Diferenţa este numai de vârstă. Avem studenţi care au ales teatrul imediat după bacalaureat, dar şi tineri care au absolvit altă facultate. Aceştia din urmă fac parte din categoria celor pasionaţi, care au descoperit asta mai târziu şi nu au vrut să o irosească”, explică decanul Facultăţii de Teatru.
Media de vârstă este acum mult mai mică, ceea ce determină şi o schimbare serioasă în procesul de învăţământ. „Tinerii sunt mai spontani, mai liberi, dar mai puţin maturi”, afirmă profesorul Mandea.Decanul crede că meseria de actor, fie el de teatru sau de film, este una de viitor. Actorii tineri au mai multe perspective decât înainte de 1989.
„Studenţii pot acum să imagineze proiecte şi să le şi pună în practică. Înainte de 1989 nu exista posibilitatea de a înfiinţa un teatru independent. Acum există. Dar, pentru a exploata posibilitatea, e nevoie să fii antrenat în acest sens, trebuie să fii capabil să înfiinţezi o companie. Doar talentul nu este de ajuns. Probabil că la noi cultura asta teatrală, din acest punct de vedere, este mai redusă. Şi aici intervenim noi, trebuie să îi îndrumăm”.
„Şansele de a construi o vedetă TV sunt mai mici“ @N_