Tabăra reformistă pare să fi depus armele. Acţiunile de intimidare au dat roade.Protestele anti-Ahmadinejad sunt din ce în ce mai sporadice la Teheran. Unii dintre liderii opoziţei au abandonat lupta. Mai citeşte şi:
VIDEO Miliţia iraniană, vinovată de moartea Nedei, tânăra devenită simbolul revoltelor
VIDEO Iranienii au manifestat din nou în centrul Teheranului, inspiraţi de Neda
Iranul declară că justiţia le va da o lecţie celor arestaţi în timpul protestelor
VIDEO Teheranul îşi retrage ambasadorul de la Londra
După cele mai agitate zece zile din istoria de 30 de ani a Republicii Islamice, atmosfera începe să se detensioneze. Epuizaţi după luptele sângeroase cu poliţia şi cu miliţiile Basij, şi dezorientaţi în lipsa unui adevărat lider care să-i coordoneze, suporterii lui Moussavi au renunţat să mai iasă pe străzi. De acum, se fac fel de de fel de speculaţii despre viitorul Iranului.
O ipoteză avansată este aceea că tabăra reformistă, condusă de Rafsanjani, Khatami şi Moussavi, va căuta să desfiinţeze funcţia de „lider suprem“, deţinută acum de Khamenei, după moartea acestuia (despre el se spune că este bolnav de cancer).
De ce doresc reformiştii eliminarea liderului suprem? În primul rând, pentru că limitează atribuţiile preşedintelui, care nu poate face mari schimbări, fără acordul superiorului său. Apoi, reformiştii sunt convinşi că prin eliminarea liderului suprem vor da o lovitură decisivă conservatorilor şi vor prelua mult mai uşor frâiele puterii.
Prima „dezertare“
Unul dintre cei trei candidaţi înfrânţi la alegerile prezidenţiale din Iran a cedat presiunilor şi şi-a retras contestaţiile privind modul de derulare a scrutinului, relatează Reuters.
Conservatorul Mohsen Rezaie, un fost membru al Gardienilor Revoluţiei, care s-a clasat pe a