Raiffeisen Bank nu vrea mai mult de 1.000 de contracte de 50.000 euro din proiectul „Prima casă”, în prima parte a acestui program.
Potrivit vicepreşedintelui pe retail al băncii, Răzvan Munteanu, banca nu şi-a propus să „muşte” mai mult de 50 de milioane de euro din plafonul de un miliard de euro scos la bătaie de Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri. El a adăugat că dacă plafonul iniţial se va termina, atunci este posibilă suplimentarea acestuia.
Munteanu nu a vrut să declare la ce dobânzi vor da credite pentru „Prima casă”, afirmând că ele vor fi comunicate prin ordonaţa de urgenţă a guvernului.
Secretomania loveşte dur în băncile de pe piaţă
Până la ora actuală, nici una dintre bănci nu a furnizat informaţii concrete legate de produsele de creditare pentru „Prima casă”, din cauza „războiului psihologic” care se dă în ultimele zile între bănci pe acest program. Băncile mici înscrise în cursa pentru creditare se tem ca nu cumva punctarea pentru împărţirea fondului să nu le dezavantajeze, astfel încât acestea să primească o porţie mai mică din fondul de garantare.
Astăzi este ultima zi în care băncile pot depune la Ministerul de Finanţe oferta pentru „Prima Casă”. Persoanele care vor lua credit prin programul Prima casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la creditele în euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5% la cele în lei. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.