Bancile sunt inca afectate de criza mondiala si chiar daca ce a fost mai rau pare ca a trecut, iar sectorul bancar a reusit sa evite un dezastru, inasprirea conditiilor de creditare nu este inca de domeniul trecutului, asa cum sunt profiturile record din urma cu doi ani.
JPMorgan se afla in fruntea clasamentului celor mai puternice banci in 2009, in timp ce Royal Bank of Scotland (RBS) este institutia bancara care anul trecut a suferit cele mai mari pierderi din randul creditorilor, potrivit unui top intocmit de revista The Banker, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Pierderile RBS a caror valoare se ridica la 59,3 mld. dolari (42,5 mld. euro) in 2008 au eclipsat toti rivalii grupului, chiar si pe Citigroup care a pierdut 53 mld. dolari (38 mld. euro). Wells Fargo s-a aflat in acest top pe locul trei, terminand anul pe minus, cu pierderi de 47,8 mld. dolari (34,3 mld. euro), potrivit revistei The Banker.
Profiturile sectorului bancar la nivel global au scazut anul trecut cu 85%, pana la 115 mld. dolari (82,5 mld. euro), de la 781 mld. dolari (561 mld. euro) in 2007, iar raportul return on equity (ROE) a coborat de la 20% la 2,69%, potrivit estimarilor revistei.
JPMorgan detroneaza HSBC si devine cea mai puternica banca
JPMorgan a fost aleasa de The Banker drept cea mai puternica banca de la nivel global dintre cele 1.000 analizate pentru acest top, in urcare fata de anul trecut, cand s-a aflat pe pozitia a patra.
Topul, care se realizeaza din 1970, analizeaza capitalizarea institutiilor si valoarea capitalului de baza Tier 1 detinut de acestea - cel mai relevant indicator pentru analiza stabilitatii bancii, alcatuit din actiuni comune, preferentiale si instrumente hibride de tip debt-equity.
Pentru testele de stres comandate de guvernul Statelor Unite la inceputul acestui an, statul s-a concentrat pe "tangible