Deşi preţul materialelor de construcţii a scăzut anul acesta chiar şi la jumătate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai puţini. Oltenii amână costrucţiile sau renovările pentru anul viitor. epozitele şi magazinele de materiale de construcţii din oraş înregistrează scăderi semnificative ale vânzărilor, cu toate că au redus preţurile la toate produsele. Oltenii spun că nu mai au bani să construiască şi nici să îşi renoveze locuinţele, din cauza crizei. Deşi comercianţii vin cu oferte care mai de care mai tentante, clienţii nu se îndură să investească în ciment, BCA-uri sau glet. „Vânzările au scăzut faţă de anul trecut şi este normal să fie aşa, din cauza creşterii numărului de şomeri şi a scăderii veniturilor populaţiei. Pe de altă parte, se observă o nesiguranţă în rândul clienţilor. Chiar şi cei care au bani preferă să îi păstreze la bancă, în loc să îi investească, din cauza crizei“, a explicat Radu Simion, directorul societăţii Metaltrans, din Slatina.
Oferte peste oferte
În speranţa că vor reuşi să vândă cât mai multă marfă, atât patronii depozitelor cât şi producătorii vin tot timpul cu promoţii şi reduceri de preţuri la mai toate produsele. „Vânzările au scăzut, însă noi încercăm să venim în întâmpinarea clienţilor cu oferte, astfel încât preţul de cumpărare să fie cât mai avantajos. În perioada verii sunt de obicei mai mulţi clienţi. Se vând mai bine vopselurile, tencuielile, parchetul“, a spus Liliana Neacşu, şefa show-room-ului Decora Stil din Slatina.
Comercianţii spun că achiziţionează marfa mult mai ieftină de la fabrică, de aceea au mai lăsat la preţ. „La unele produse, cum ar fi cimentul, fierul beton sau BCA-urile preţurile au scăzut chiar şi cu 50% faţă de anul trecut. Cu toate acestea, vânzările au scăzut cu aproximativ 30%. Nu pot spune că sunt produse care se vând mai bine sau care nu sunt căutate. În această peri