Economia aluneca pe zi ce trece catre praguri care pareau imposibile acum sase luni, in timp ce guvernul este tranchilizat de imprecatiile liderilor PSD la adresa partenerilor de coalitie facute la sfarsitul saptamanii trecute pe mosia lui Liviu Dragnea.
In acest timp, cea mai puternica institutie din Romania, Banca Nationala, asista (aproape) impasibila la cea mai drastica rasturnare a traseului economiei romanesti din ultimii 20 de ani: de la +9% in trimestrul III din 2008 la -9% in trimestrul II din 2009, asa dupa cum sunt ultimele estimari oficiale.
Cel mai dur scenariu, adica aterizarea dura negata cu atata nonsalanta si atata vreme nu atat de cel mai risipitor ministru de finante din istoria Romaniei, Varujan Vosganian, dar si de cei mai inalti reprezentanti ai Bancii Nationale, de cate ori au avut ocazia, se indeplineste.
In pofida acestei evidente, in pofida faptului ca incetinirea cresterii economice era vizibila din mai-iunie anul trecut (pe baza evolutiei volumului de credite, care incetinise brusc), BNR a continuat si continua sa afirme ca inflatia este mai periculoasa decat scaderea economiei. Ca urmare, practica o dobanda de politica monetara la un nivel sufocant pentru business, de 9,5%, cu peste 3,5% peste nivelul ultimei inflatii anuale, de 5,95% in mai.
De parca nu ar vedea nimic in jur, cum vanzarile de masini si de case se prabusesc si cum firmele private nu au curaj sa investeasca.
In acest timp, banca centrala a Poloniei a redus chiar ieri dobanda de referinta la minimul istoric de 3,5%, la o inflatie anuala de 3,6% inregistrata in mai. In Cehia dobanda bancii centrale este de 1,25%, sub inflatia de 2%.
La inceputul anului, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a explicat ca dobanda trebuie mentinuta sus si pentru ca altfel leul ar fi pus in pericol de catre investitorii speculativi care ar iesi cu valuta din tara