Comisia Europeană a solicitat joi României informaţii în legătură cu legislaţia românească privind aplicarea unei taxe de poluare pentru autoturisme, informează Agerpres. Executivul comunitar consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa de poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite autovehicule de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini, în vederea protejării industriei naţionale a autovehiculelor noi.
Solicitarea a fost transmisă sub forma unei scrisori de somare. Aceasta este prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trece la a doua etapă a procedurii (emiterea unui aviz motivat) şi, în final, poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie.
APIA, surpinsă de solicitarea CE
Preşedintele APIA s-a arătat surprins de decizia CE de a solicita României informaţii despre taxa auto,mai ales că nu au fost comentarii la momentul în care aceasta a fost prezentată la Bruxelles şi intervine într-un moment în care se constată intensificarea traficului de maşini vechi dinspre vest.
" Solicitarea Comisiei Europene surprinde deoarece în momentul în care a fost prezentată actuala formă a taxei auto, nu au existat comentarii. De aceea ne întrebăm de ce a apărut tocmai acum această solicitare, când există un trafic intens cu maşini vechi dispre vest ", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici, citat de NewsIn.
Acesta a mai adăugat că APIA susţine înnoirea parcului auto naţional, prima de casare şi taxa de poluare.
Autovit: Orice taxă aplicată de Guvern trebuie să respecte legislaţia europeană
Managerul general al com