Conceptul de facility management (FM) este unul relativ nou pe piata romaneasca, iar companiile specializate in astfel de servicii coordoneaza toate sistemele din cladiri de sute de mii de metri patrati, cateodata doar prin simpla atingere a unor butoane. Viitorul cladirilor depinde de cateva companii care au decis sa educe mai bine piata locala despre cum si ce inseamna administrare eficienta. Principalul avantaj este reducerea costurilor de intretinere cu pana la 25%, in conditiile in care criza a subtiat veniturile proprietarilor de imobile.
Cu alte cuvinte, facility management reprezinta interfata dintre o cladire si serviciile de care aceasta beneficiaza si are scopul de a facilita realizarea acestora la parametri optimi, astfel incat costurile de intretinere a cladirii sa fie cat mai reduse.
„Serviciile de FM se refera la operarea si intretinerea unei cladiri sau proprietati, fiind vorba mai exact despre mentenanta predictiva, preventiva si corectiva, de managementul mentenantei si al contractelor cu furnizorii, de serviciile de curatenie si paza, de cele de gradinarit sau peisagistica, revizii sau receptii si multe altele ce tin de administarea unei cladiri", a declarat Adrian Balasu, directorul de marketing si vanzari din cadrul Building Support Services, companie specializata in livrarea de servicii de facility si property management.
BSS este unul din principalii furnizori de servicii de facility si property management din Romania, compania administrand peste 1,6 milioane de metri patrati de cladiri, atat din sectorul industrial, cat si din cel rezidential si de birouri.
In Capitala, potrivit estimarilor, aproximativ 70% din cladirile noi de birouri beneficiaza de servicii de facility sau property management si sunt dotate cu un sistem BMS (Building Mangement System). BMS este o platforma informatica care asigura