In aceasta perioada, singurele companii care nu se confrunta cu deficitul de oameni valorosi sunt cele cu un brand puternic de angajator.
La nivel mondial, criza de talente ramane o problema presanta si stresanta pentru angajatori, acestia confruntandu-se cu un deficit de specialisti in anumite sectoare de activitate importante. "In ciuda crizei economice resimtite la nivel mondial, a ratei somajului in crestere in majoritatea tarilor si a previziunilor de angajare mai putin optimiste din ultima perioada, angajatorii se confrunta in continuare cu un important deficit de talente pentru anumite pozitii-cheie in companiile pe care le reprezinta", spune Camelia Stanculescu, directorul general al companiei de resurse umane Manpower Romania.
Rezultatele studiului "Deficitul de talente 2009" realizat de Manpower arata ca in Romania posturile de muncitori calificati si de ingineri sunt cel mai dificil de ocupat, pentru al doilea an la rand. Foarte greu de "acoperit" sunt si cele de specialisti IT. La mare cautare se afla reprezentantii de vanzari si managerii. si posturile din zona financiar-contabilitate au un grad ridicat de dificultate pentru a fi ocupate.
Cei cu bani nu au probleme
Rudolf Fedorovici, consultant al companiei de training A± Performance din Bucuresti, sustine ca nu se poate vorbi de criza de talente in cazul companiilor cu bani si preocupate permanent de pregatirea angajatilor. Criza de talente, explica specialistul, se poate observa doar in cazul acelor organizatii care, pur si simplu, nu-si permit sa angajeze oameni foarte bine pregatiti, neputandu-se vorbi de un deficit de specialisti in cazul unor companii precum Google, spre exemplu.
"Oameni scoliti exista, dar acestia sunt cooptati in structuri de organizatii puternice, care ii pot plati si retine pe perioade lungi", mai spune Rudolf Fedorovici.
B