Sedinta bursiera de ieri a fost dominata de tranzactiile pe SIF-uri, indicele de profil BET-FI inregistrand un avans de 11,2% fata de referinta, urcand astfel la nivelul de 17.400 de puncte.
Restul indicilor au consemnat evolutii modeste, de 1% pe indicele energetic BET-NG si de 1,7% pe indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat si ieri aproape de nivelul de 7 mil. euro, brokerii fiind de parere ca o crestere a lichiditatii pietei este un semnal pozitiv si ar putea atrage mai multi investitori straini pe bursa locala. Cu toate acestea, ei apreciaza ca rulajul pietei a fost sustinut aproape in totalitate de tranzactiile pe SIF-uri, piata marcand o evolutie in reluare, cu tranzactii speculative pe societatile financiare, in urma initiativei legislative de eliminare a pragului de detinere.
"Evenimentul de azi (ieri - n.a.) nu este o noutate. Am mai vazut tentative de eliminare a pragului de detinere la SIF-uri si la fel ca si atunci, vedem tranzactii speculative pe aceste titluri. In cazul unei decizii favorabile ma astept ca pe termen scurt indicele BET-FI sa depaseasca pragul de 20.000 de puncte si sa vedem o crestere a numarului de investitori straini in piata", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de brokeraj BT Securities.
La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans din piata a fost inregistrat de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 12,1% fata de referinta, urmate indeaproape de aprecierea actiunilor SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 12% fata de referinta. Restul societatilor financiare au inregistrat cresteri de peste 10%, cel mai mic avans, de 9,5%, fiind consemnat de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat la pretul de 0,635 lei/titlu.
"Conducerile SIF-urilor s-au folosit abuziv de acest prag pentru a ramane in functie, iar corect