Astfel, din a doua saptamana a acestei luni au repornit combinatele chimice Amonil Slobozia, Donawchem Turnu Magurele si Amurco Bacau. Doljchim si-a reluat si el functionarea, iar Azomures merge la jumatate din capacitate.
„Noi vindem atat cat producem noi, iar impreuna cu Petrom inca nu asiguram in totalitate cererea pentru piata interna. Mai este nevoie si de importuri, dar cantitatea este mult mai mica. Practic, nu vindem noi mai mult, ci se cumpara mai putin din import, ceea ce intr-adevar poate aduce anumite economii pentru Romgaz prin diminuarea cheltuielor cu gazele importate", explica Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz.
Inainte de aceasta masura, toti consumatorii de gaze din Romania primeau un cos de gaze format din importuri si productie interna. Acum, un segment important al industriei primeste numai gaze din productia interna, care costa de doua ori mai putin decat cele importate.
Potrivit datelor Romgaz, pentru asigurarea necesarului de consum al clientilor, va trebui ca toata productia de gaze a companiei din perioada iunie - octombrie 2009, de aproximativ 2,2 mld. metri cubi, sa fie livrata spre comercializare. In perioada similara a anului trecut s-au vandut 2 mld. metri cubi. Compania spune ca va vinde in continuare gazele la pretul recomandat de ANRE, adica de 497 de lei pe mia de metri cubi, ceea ce inseamna fata de anul trecut un castig de doar 25 mil. euro. „Nu mai cumpara nimeni din import. De exemplu, in primele cinci luni ale anului importurile de gaze au scazut cu 78% fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care consumul la nivel national a scazut cu 20,8% in perioada analizata", spun specialisti din piata.
Astfel, din a doua saptamana a acestei luni au repornit combinatele chimice Amonil Slobozia, Donawchem Turnu Magurele si Amurco Bacau. Doljchim si-a reluat si el func