AVAS şi conducerea combinatului siderurgic vor semna un act adiţional la contractul de privatizare, ce prevede construirea unei noi uzine cocsochimice.Statul român negociază cu compania siderurgică o schemă socială care să permită doar plecări voluntare din combinat. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) elaborează, în prezent, un act adiţional la contractul de privatizare a combinatului gălăţean, prin care acţionarul majoritar să nu poată efectua niciun fel de concedieri, fiind permise doar plecările naturale din companie.
După ce o comisie de experţi din cadrul AVAS a analizat, la Galaţi, gradul de îndeplinire a obligaţiilor post-privatizare asumate de ArcelorMittal prin contract, instituţia a precizat că un act adiţional poate fi încheiat numai cu respectarea volumului de investiţii asumat iniţial, iar destinaţia banilor să fie aceeaşi.
„În prezent, se lucrează la actul adiţional, pe articole, cu respectarea obligaţiei de a investi într-o uzină cocsochimică. Vrem să prindem în acest act adiţional şi o schemă socială, care să permită cumpărătorului doar disponibilizări naturale (pensii, disponibilizări voluntare) şi reconversii profesionale“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele AVAS, Mircea Ursache.
Investiţii depăşite
Compania siderurgică a decis închiderea actualei uzine cocsochimice din lipsa comenzilor, iar circa 1.400 de angajaţi fie vor primi salarii compensatorii, fie vor fi relocaţi pe platformă.
Oficialii Arcelor Mittal Galaţi susţin că acest pas va permite companiei o poziţie îmbunătăţită când piaţa îşi va reveni. „Deşi un număr de angajaţi vor fi afectaţi de această măsură, vom continua să dezvoltăm celelalte fluxuri de producţie ale combinatului“, au spus reprezentanţii companiei. Aceştia nu au oferit, însă, o poziţie privind intenţia AVAS de a insera în