Delicioasă şi foarte rafinată, comparativ cu alte ţări ale Europei Centrale, bucătăria austriacă şi-a pus, de-a lungul timpului, amprenta nobleţii asupra multor saloane imperiale.
Celebrul tort tradiţional Linzer Torte, o prăjitură ce conţine alune, fructe gratinate şi gem, toate într-o "reţea" crocantă de aluat, se pare că a fost inventat la Linz de Johann Konrad Vogel, un bavarez de origine, care a venit aici pentru că era îndrăgostit de o doamnă din oraş. Interesant este şi kipferl (corn cu nucă), care se pare că îşi are originea din timpul războiului austro-turc, iar numele lui vine de la simbolul turcesc al semilunii. Când fiica Mariei Antoaneta, Maria Tereza, s-a căsătorit cu Ludovic al XVI-lea, ea a dus la Paris cornul cu nucă, care aminteşte de "croissant", devenit simbol al Franţei. Singura diferenţă între cele două prăjituri este că cea austriacă este preparată cu drojdie, iar cea franţuzească se face din foi de plăcintă daneze. Un alt "dulce" este şi tortul Traunkirchner, inventat de bucătăreasa Maria Schrangl, în 1936, în timp ce lucra pe un vapor pe Dunăre. Mai târziu s-a stabilit în oraşul Marchtrenk, iar acest tort îl făcea numai la comandă specială şi, de obicei, numai persoanele bogate şi-l puteau permite. Tortul este şi acum cunoscut numai în cercuri restrânse.
Delicioasă şi foarte rafinată, comparativ cu alte ţări ale Europei Centrale, bucătăria austriacă şi-a pus, de-a lungul timpului, amprenta nobleţii asupra multor saloane imperiale.
Celebrul tort tradiţional Linzer Torte, o prăjitură ce conţine alune, fructe gratinate şi gem, toate într-o "reţea" crocantă de aluat, se pare că a fost inventat la Linz de Johann Konrad Vogel, un bavarez de origine, care a venit aici pentru că era îndrăgostit de o doamnă din oraş. Interesant este şi kipferl (corn cu nucă), care se pare că îşi are originea din timpul răz