Cu niciun sfert din lucrarile de infrastructura terminate in centrul vechi al Capitalei, vanzarile medii ale restaurantelor si cafenelelor deschise in zona ajung intr-o zi la 40.000 de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de proprietarii unitatilor, care vad cel putin o dublare a veniturilor dupa terminarea strazilor, cel mai probabil peste doi ani.
Dupa-amiaza, indiferent ca este weekend sau o zi obisnuita in timpul saptamanii, terasele de pe Smardan, Selari sau Strada Franceza sunt pline pana la refuz. In usa barurilor si a cafenelelor, chelnerii isi fac calcule pe unde ar mai putea pune o masa cu cateva scaune, iar printre umbrelutele care acopera bauturile si posesorii acestora, alti clienti fac un adevarat maraton in cautarea unui loc liber.
"Pe Smardan sigur sunt 1.000 de oameni intr-o seara, dintre care pana in 20% sunt straini. Pana acum centrul vechi se adresa clientilor de nivel mediu, dar odata cu deschiderea atator unitati se observa o miscare spre veniturile peste medie. Au inceput sa vina si doamne pe tocuri, in rochii de seara, mai vin si vedete", spune administratorul Pub Vintage, care a deschis barul in urma cu doua zile pe locul Casei Rochiilor de Mireasa si care estimeaza vanzari de cel putin 1.000 de euro intr-o zi si cel putin 400 de clienti la mese.
Majoritatea proprietarilor de pub-uri spun ca intr-o zi fara ploi ruleaza intre 700 de euro si 1.200 de euro, restaurantele mari atingand si nivelul de 4.000 de euro in zilele bune.
La un venit mediu total de 40.000 de euro pe zi, cele 50 de unitati deschise incaseaza in sase luni (in sezonul cu terase) peste 7 milioane de euro, perioada rece contribuind cu cel putin jumatate din aceasta suma.
Terase printre schele
Cele mai mici venituri le realizeaza unitatile amplasate pe strazile in renovare, chiar daca terasele deschise pe schelele P