Mircea Marian: „Adrian Năstase nu se va muta niciodată din Zambaccian la puşcărie. Dar până şi alegătorii de la periferia Mizilului ar trebui să ştie cât ne costă imunitatea pe care i-au acordat-o fostului premier”.
Întrebarea nu este dacă Adrian Năstase va fi vreodată condamnat pentru corupţie, ci dacă judecătorii vor reuşi să ia o decizie înainte de anul 2109. De exemplu, procesul denumit „Trofeul calităţii în construcţii” a început în ianuarie şi se află la a patra amânare. Ultimul motiv invocat: avocaţii nu au putut copia nişte CD-uri din dosar. Înţelegători, magistraţii au stabilit următorul termen de judecată pentru mijlocul lunii iunie - circa trei săptămâni pentru executarea unei operaţiuni care durează maximum cinci minute.
În aprilie, apărătorii lui Năstase au spus că nu au avut suficient timp să se pregătească (!!!), aşa că au obţinut o amânare de peste o lună. Iar acesta este doar începutul. Vor urma alte tertipuri exersate deja de toţi demnitarii care suferă împreună cu Năstase de pe urma prigoanei DNA-ului: un avocat bolnav, martori absenţi nemotivat şi - cireaşa de pe tort - ridicarea unui număr cât mai mare de excepţii de neconstituţionalitate, urmate de întreruperea procesului până când se pronunţă supraaglomerata Curte Constituţională.
Năstase nu este singur în eforturile sale de a amâna la nesfârşit o confruntare directă cu judecătorii. Colegul său de partid, deputatul Ion Dumitru - cel care, pe vremea când era director la Romsilva, a cumpărat cu sute de mii de dolari un T-34 a cărui valoare era estimată la 6.500 USD - era, la un moment dat, la a 14-a amânare.
Procesul primarului PDL al Aradului, Gheorghe Falcă, a început prin 2007 şi de atunci avocatul său bombardează Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate. Doar la înfăţişarea din noiembrie 2008 au fost ridicate cinci astfel d