Iaşiul este, prin excelenţă, un centru universitar care a ştiut de-a lungul timpului să-şi „distreze” studenţii la festivaluri de teatru şi muzică, dar nu numai atât.
Iaşiul, „inima” Moldovei, „bate” puternic, mai ales la sfârşitul lunii septembrie. Cu bagaje, părinţi şi fraţi, studenţii adunaţi de pe litoral sau de la munte recuceresc terasele, barurile, clu burile şi, mai apoi, căminele lăsate pustii pe timpul verii.
Centru universitar prin excelenţă, Iaşiul adună aproape 50.000 de studenţi la cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat şi tot atâtea particulare.
Parcul Copou, care ameţeşte cu miros de tei primăverile stu denţeşti, „Tudor Vladimirescu”, cel mai agitat campus din Iaşi, al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, cu baruri, cluburi şi un centru comercial, muzeele şi străzile cu legendă, toate cântăresc greu în balanţa cu argumente pro şi contra în alegerea oraşului în care vrea cineva să studieze.
Zilele Iaşiului, în fiecare an, în octombrie
Nici nu poposesc bine în oraş, că se şi găseşte un prilej de distracţie: Zilele Iaşiului, care se desfăşoară de obicei, cu mici fluctuaţii de la an la an, între 10 şi 15 octombrie.
Pe lângă tradiţionalele târguri udate cu must, vin fiert şi bere, cu concerte de muzică populară şi uşoară, Zilele Iaşiului adună personalităţi la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Balul de la Palatul Roznovanu încheie eve ni mentele cu premierea oamenilor valoroşi ai urbei ieşene.
Tot în toamna fiecărui an, studenţii îşi adună „forţele” pentru a petrece la „Studenţiada”, un festival organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România, care se desfăşoară în toate centrele universitare. Timp de aproape o săptămână, studenţii uită de învăţatul pentru facultate doar ca să meargă la proiectele de protecţia mediului sau