Angajaţii de la depozitul retailerului de mobilă reclamă condiţiile de muncă improprii, din cauza cărora o parte dintre ei s-au îmbolnăvit. Când n-au mai putut munci, au fost concediaţi. Sursa: Codrin Prisecaru
Zeci de angajaţi de la depozitul retailerului austriac de mobilă kika susţin că s-au îmbolnăvit după ce au fost constrânşi să care în spate sute de kilograme zilnic. Asta, în condiţiile în care volumul de muncă a rămas acelaşi, însă numărul muncitorilor s-a redus la jumătate în urma disponibilizărilor. Dacă anul trecut, kika avea 250 de angajaţi, acum mai sunt în jur de 130.
Printre cei concediaţi se află şi aceia care au suferit cel mai mult din cauza condiţiilor de muncă. Marian Parnia, 38 de ani, a fost diag nosticat cu hernie de disc, iar Cătălin Ene, 21 de ani, s-a operat de hernie inghinală. „Venise un TIR de 20 de tone, din care am descărcat singur jumătate. La un moment dat, am simţit o durere a - cută şi n-am mai putut să muncesc deloc”, povesteşte Cătălin Ene.
După ce s-a operat, managerii i-au promis întâi că-l vor distribui la Departamentul relaţii cu clienţii, dacă nu reclamă păţania sa drept accident de muncă. Două săptămâni mai târziu, i-au cerut însă să demisioneze. „Am refuzat şi m-au dat afară, ca fiind pe lista de disponibilizaţi”, spune Ene. În aceeaşi situaţie se află şi Marian Parnia.
Doi inşi cară 100 kg
Mai mulţi angajaţi au făcut plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti şi Ilfov, în care reclamă condiţiile de muncă improprii, neplata orelor suplimentare, precum şi lipsa de comunicare cu managementul com paniei. Ei susţin că nu li s-a făcut instructajul individual de protecţia muncii şi că, din cauza regimului infernal, mulţi au avut probleme de sănătate şi au intrat în concedii medicale.
Potrivit angajaţilor, în depozitul kika există o s