Raiffeisen simte in sucursale zi de zi scaderea cererii de credite care se transfera imediat in vanzari mai mici.
Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci locale, vinde lunar cateva mii de credite, volumul fiind semnificativ mai mic decat in perioada similara a anului trecut, spune Razvan Munteanu, vicepresedintele bancii responsabil de coordonarea operatiunilor de retail.
"Volumul de vanzari de credite la nivelul bancii, comparativ cu anul trecut, este evident mai scazut. Vorbim de o ajustare a industriei financiare, iar in ceea ce priveste creditarea este foarte posibil ca nivelul de echilibru sa fie apropiat de nivelul actual", a declarat Munteanu la seminarul "Retail Banking", organizat de Finmedia.
El a explicat ca, pe partea de retail, vanzarile noi de credite sunt la o treime din volumul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
"In trimestrul al doilea, vanzarile de credite de retail si pentru IMM (intreprinderi mici si mijlocii, n. red.) a crescut fata de trimestrul intai, ramanand insa marcant sub nivelul de anul trecut."
Vicepresedintele Raiffeisen a evitat sa ofere o estimare privind evolutia vanzarilor in urmatoarele trei luni, subliniind ca ultimele opt luni au adus schimbari atat de dramatice, incat nicio proiectie nu s-a dovedit suficient de conservatoare.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a aratat ca nivelul inca ridicat al dobanzilor la credite, conectat cu cel al dobanzilor platite de banci pentru fondurile atrase, descurajeaza cererea de credite. "Dobanzile mari (la depozite, n. red.) au indus la nivelul populatiei si al companiilor ideea de rentier. Este criza, de ce sa faci investitii, care presupun munca, si sa obtii un profit de 3-4%? La banca, daca negociezi o dobanda de 16% pe an, eliminand inflatia, ai un randament de 11%. Este bine".
Oficialii BNR