Dacă ar fi să definim gurmandul român, am putea spune că este un cunoscător al bunurilor gusturi, ataşat de tradiţiile culinare, dar în acelaşi timp deschis către experienţe noi. Cu alte cuvinte, gata să descopere gusturi şi arome noi, preparate neobişnuite. Şi tot descoperirile, sau redescoperirile, sunt elementele centrale ale unui proiect iniţiat de unul dintre cei mai importanţi maeştri culinari italieni: Antonio Passarelli.
"Turul savorilor italiene" doreşte să aducă în România gusturi autentice precum Bresaola (un salam de vită condimentat cu sare, piper, ulei de măsline şi un pic de suc de lămâie), servit cu mozzarella şi rucolla, prosciutto sau Salami Felino (se face din carne de porc păstrată la maturat timp de şase luni). După Timişoara, Buzău, Craiova şi Sibiu a venit şi rândul bucureştenilor de a "gusta" adevărata Italie. Iar cum Antonio Passarelli face din orice demonstraţie culinară un spectacol, evenimentul găzduit de unul dintre cele mai deosebite restaurante din Capitală (un loc unde "la cucina italiana" se află la ea acasă) a fost o desfătare a simţurilor.
Bucătăria trebuie povestită
Aceasta este soluţia ideală pentru a înţelege cel mai bine magia care face ca ingrediente disparate să se combine într-un preparat ce te îndeamnă să-l guşti o dată şi încă o dată. Farfalle cu suc de roşii, mozzarella, busuioc şi oregano, dar şi un Risotto funghi porcini. Acesta din urmă este un preparat care echilibrează gustul de orez cu cel de ciuperci. Dar cum se prepară un risotto după vechea tradiţie italiană? Varianta de bază cere ca mai întâi să se pună un pic de ulei într-o oală, apoi o ceapă tăiată mărunt şi să se lase să se încingă bine. Se adaugă orezul (unul special, din care se poate face un bun risotto), se lasă să se prăjească bine ca să se închidă porii. Antonio însă foloseşte un alt sistem. "Ceapa cu ulei are nevoie de