Comisia Europeana (CE) a avertizat ca Romania ar putea depasi tinta de deficit bugetar pe 2009 din cauza recesiunii, dar si a nerealizarii reducerilor de cheltuieli planificate.
Principalii factori de risc amintiti sunt posibilele presiuni asupra cheltuielilor intr-un an electoral, dar si „scaparile" din sistemul public de salarizare.
In timp ce Romania se confrunta cu o recesiune economica severa, dupa ani de crestere peste potential a PIB-ului, politica fiscala restrictiva asumata pentru 2009-2011 este totusi un raspuns adecvat, avand in vedere nevoia de a corecta dezechilibrele si absenta posibilitatii realizarii unor manevre fiscale, noteaza Comisia.
Dupa ce in luna mai, CE a anuntat declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei din cauza nivelului ridicat al dezechilibrului bugetar inregistrat anul trecut, de 5,4% din PIB, acum solicita Executivului de la Bucuresti sa adopte masurile necesare pentru a atinge in 2009 tinta de 5,1% din PIB (dupa metodologia UE). Obiectivul a fost asumat prin Programul de Convergenta, dar si prin acordul de finantare incheiat cu FMI si CE.
Comisia a mai solicitat Romaniei sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB pana in 2011, una dintre cerinte fiind reducerea cheltuielilor salariale din sectorul public.
In documentul care prezinta si argumenteaza recomandarile propuse in ceea ce priveste corectarea deficitului, Comisia indica pentru acest an numeroase riscuri generate atat de prognoza macroeconomica pe care este fundamentat Programul de convergenta, care s-ar putea dovedi mai negativa decat s-a anticipat, dar si de implementarea efectiva a masurilor anuntate.
Prognoza de contractie a PIB cu 4% in acest an este bazata pe proiectii optimiste, atat FMI, cat si Comisia Europeana sustinand ca economia poate sa scada mai mult. „In lumina contractiei PIB din primul trim