Cea mai mica parte din finantarile acordate anul trecut, sub 5%, s-a indreptat catre sectorul logistic, spatii de birouri 20%, retail 25-30% si restul s-au indreptat catre rezidential.
Interesul principal al Erste Group este legat de proiectele de retail, pentru care inca este cerere avand in vedere ca sunt multi retaileri care inca nu au intrat pe piata locala, dar si spatii logistice si birouri.
"Piata imobiliara se va relansa in momentul in care va reveni increderea din partea oamenilor in investitii. Acesta este principalul motor de crestere al tranzactiilor imobiliare, pentru ca oamenii trebuie sa vada mai intai ca situatia economica se imbunatateste", considera Gerhard Breindl, seful diviziei de finantare imobiliara a grupului austriac Erste. Potrivit lui, investitiile de pe piata imobiliara vor fi reluate cel mai probabil la sfarsitul anului viitor, dupa ce dezvoltatorii se vor obisnui cu actualele conditii ale pietei, tarile din Europa Centrala si de Est fiind mai avantajate fata de cele din Vest pentru ca deficitul de proprietati este mult mai ridicat.
"Nu putem face estimari privind va-loarea finantarilor pe care le vom acorda anul acesta, pentru ca depinde daca vom incheia negocierile pentru cateva finantari mari. In primele patru luni valoarea finantarilor acordate a scazut cu circa 30-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut", afirma Breindl. Totusi, dezvoltatorii au inceput sa accepte noile conditii de piata si estimeaza ca din semestrul doi vor fi acordate mai multe finantari. "Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca riscurile au crescut si fondurile proprii trebuie sa fie majorate in urmatoarea perioada. De exemplu, daca anul trecut finantam 80% din proiect, in prezent finantam doar 60%", explica Breindl. In primele patru luni ale anului valoarea creditelor acordate de Erste Group a scazut cu circa 30-40%, odata cu cresterea risc