Vand clinica medicala, zona centrala sau vand clinica medicala complet utilata! Asa suna anunturile care incep sa-si faca aparitia din ce in ce mai des pe site-urile specializate.
Pana acum cateva luni o raritare, astfel de postari sunt un prim semnal ca industria medicala privata incepe sa resimta primele efecte ale crizei economice. Clinicile de talie mica si medie sunt cele mai afectate, principalele probleme care apar fiind cele de lichiditate.
Valul de preluari care se anunta vor determina o consolidare intr-o industrie estimata la circa 430 mil. euro anul acesta.
Pe de alta parte, daca micii jucatori se resimt, marile firme de servicii medicale private continua sa raporteze cresteri ale businessului de pana la 70%, in timp ce incasarile de la clienti nu au scazut. Si planurile de investitii continua, cei mai mari operatori plusand cu peste 80 mil. euro in urmatorii trei ani in noi unitati.
„Traversam o perioada de recesiune neanticipata si care rastoarna planurile multor investitori din toate sectoarele economice. Exista, atat la nivelul tarii, cat si in Bucuresti furnizori de servicii medicale care au probleme de lichiditate, uneori foarte serioase", spune Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU), companie cu o cifra de afaceri de 11,2 mil. euro anul trecut.
In legatura cu numarul clinicilor care se confrunta cu probleme de lichiditate parerile sunt impartite. Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments care are in portofoliu clinica Diagnosis, spune ca astfel de situatii sunt relativ putine in comparatie cu alte sectoare economice ce sunt mult mai afectate de criza. Pe de alta parte, Mugur Stancu, directorul general al Medicredit Leasing, companie specializata in leasingul de echipamente medicale, afirma ca problemele de lichiditate au devenit o situatie obisnuita, dar controlabila. @