* la franceză şi engleză examinările se finalizează astăzi * o elevă a Liceului "Cerna", care a avut ghinionul să sufere un accident de maşină, dă bacul acasă, cu o comisie special constituită * la limba română, oral, aproape 35% dintre candidaţi au obţinut nota 10
Ieri a început proba orală la limba modernă a bacalaureatului pe care candidaţii o susţin la limba engleză - unde sunt cei mai mulţi candidaţi -, franceză, germană şi rusă.
Pentru că la ultimele două au fost puţini candidaţi, comisiile itinerante au reuşit să termine de examinat toţi candidaţii. La germană au fost 20 de candidaţi, iar la rusă au fost 25 şi au promovat toţi. Inspectorul şcolar general adjunct Viorel Botea a precizat că până ieri după-amiază, rezultatele au fost bune şi foarte bune, ici, colo fiind câte o notă sub opt.
La centrul de examinare de la Grupul Şcolar "Istrati" elevii ieşeau destul de mulţumiţi de la examinare, însă unii povesteau că fuseseră puşi în încurcătură de subiectul al treilea, unde li se cerea să-şi spună opinia despre un anumit aspect. O candidată chiar a cerut să schimbe biletul pentru că nu s-a simţit în stare să vorbească despre cultura franceză, preferând să tragă un alt bilet care-i cerea să comenteze diferenţele dintre fast food şi bucătăria tradiţională. "La noi nu au fost probleme, iar notele au fost bune dacă se ţine cont de nivelul elevilor din acest centru. La limba română, de exemplu, abia dacă au fost 10% note maxime. La limbile moderne totul se desfăşoară aşa cum trebuie, nu am avut niciun fel de probleme. Subiectele mi se par foarte accesibile, însă am remarcat lipsa de comunicare şi chiar lipsa emoţiilor, de parcă nu ar avea ce să piardă dacă nu iau acest examen", a spus preşedintele comisiei de la centrul "Istrati", Marcel Mîndrescu, de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Situaţie specială la Gradiştea
O elevă a Lic