Vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie a afirmat ieri, la Deva că pentru fiecare înfăţişare, din dosarul FNI, Curtea Supremă de Justiţie trebuie să plătească 700.000 de lei din bugetul instanţei. Sursa: Sorin Antonescu Bărbulescu a apreciat că aceasta suma "imensă" este consecinţa numărului mare de părţi care trebuie citate la fiecare termen. "În dosar sunt 126.000 de părţi vătămate şi doar pentru citarea lor se cheltuiesc 600.000 de lei", a afirmat Bărbulescu.
Aceasta a mai spus că "se fac eforturi pentru reducerea acestor cheltuieli". Lidia Bărbulescu a menţionat că suma alocată de la buget Ministerului Justiţiei, Curţii Supreme de Justiţie este insuficientă, astfel că sistemul judiciar este subfinanţat. Trebuie spus că, în prezent, dosarul FNI este cel mai scump dosar aflat pe rolul unei instanţe.
Mass-media discreditează justiţia
Vicepreşedinta Curţii a mai afirmat ieri, la Deva, că deşi situaţia financiară a instanţelor este dificilă, nu aceste probleme sunt cele mai grave, ci "starea de spirit" a magistraţilor, care sunt "atacaţi din toate părţile", şi a acuzat mass-media ca discrediteaza sistemul judiciar în ochii opiniei publice.
"Am constatat, că nu problemele de natură financiară sunt, totuşi, cele mai grave în această zonă, ci starea de spirit a colegilor noştri magistraţi, care este fără precedent, având în vedere atacurile care ni se adresează.
Este din ce în ce mai grea exercitarea acestei profesii şi realizarea actului de justiţie. Judecătorul trebuie să judece, nu să stea cu grija zilei de mâine. În România nu se doreşte o justiţie puternică", a spus Lidia Bărbulescu, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosare "scumpe"
Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti, sunt instanţele care cheltuie foarte muţi bani în dosarele, pe de o parte pentru faptul că n