Dintre cei 2.755 de elevi din Bistriţa-Năsăud care au susţinut examenul oral la limba română în sesiunea de vară a Bacalaureatului, 1.004 au obţinut nota 10. Promovabilitatea la proba orală de Limba şi Literatura Română a fost de 99,96% Primele trei zile ale examenului de BAC s-au desfăşurat fără incidente. În judeţul Bistriţa-Năsăud 2.755 dintre cei 2.797 înscrişi s-au prezentat la prima proba şi 2.754 au obţinut notă de trecere. Un singur elev a fost mai puţin pregătit şi nu a reuşit să obţină notă de trecere.
Nota maximă obţinută mai uşor decât cea minimă
Anul acesta doar 75 de elevi au obţinut la proba de limba română oral note între 5 şi 5,99, pe când 1.004 au reuşit să obţină nota maximă. Gavril Câmpan, vicepeşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat, a declarat că un factor care a contribuit la reuşita elevilor a fost accentul pus pe comunicare la proba orală. „Anul acesta, cerinţele au fost altele: s-a insistat foarte mult pe comunicare, elevii nu au avut foarte mult subiecte de învăţat, cum era în anii trecuţi, au avut un text la prima vedere şi întrebări din el, ceea ce se pare că le-a fost favorabil”, a adăugat vicepreşedintele.
Elevi mulţumiţi de subiecte şi comisii
Deşi au avut foarte multe emoţii când au intrat în sălile de examinare, elevii s-au descurcat foarte bine, dovadă fiind procentul de promovabilitate dar şi numărul mare de rezultate maxime sau satisfăcătoare obţinute. Pe lângă cei 1.004 elevi care au obţinut nota 10, 634 au luat note între 9 şi 9,99 şi 433 au obţinut note între 8 şi 8,99.
„Mi-a picat o poezie post modernistă fără semne de punctuaţie şi la care se deduce greu tema, dar m-am descurcat bine şi am luat 10, deşi am avut emoţii şi subiectul a fost destul de greoi”, povesteşte Eliana Stângu, elevă la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Notele obţinute le-au dat cur