Daca japonezii au peste 80% din locuinte dotate cu sisteme smartHome (casa inteligenta), care controleaza toate echipamentele dintr-o casa, in Romania au fost putini cei care s-au incumetat sa plateasca pana la 400.000 de euro pentru a-si transforma casa intr-una inteligenta, in care sistemele audio, video, cele de iluminat, climatizare sau de securitate sa fie integrate intr-o singura platforma, controlabila prin telecomanda sau internet.
Sistemele smartHome sunt platforme informatice care integreaza toate echipamentele dintr-o casa, de la lumini electrice la instalatiile de sonorizare, climatizare sau cele de securitate si care permit controlul utilitatilor dintr-o locuinta cu ajutorul telecomenzilor sau a internetului. Rezultatul? O economie de 30% la factura de energie, care asigura o amortizare rapida a investitiei.
„Sistemul de casa inteligenta consta in integrarea tuturor echipamentelor dintr-o casa, de la lumini la caldura, jaluzele sau chiar sistemele audio, intr-un sistem unitar, controlabil atat din casa, cat si din exterior prin intermediul internetului. Acest sistem ajuta la reducerea costurilor la utilitati prin programarea eficienta a consumatorilor casnici, securitatea sporita a casei si nu in ultimul rand confortul locatarilor", a declarat Cristian Datki, managing partner in cadrul companiei Dynasoft, specializata in productia de sisteme inteligente pentru locuinte.
Preturile pentru un sistem smartHome variaza de la 10.000 de euro la peste 400.000 de euro, costul depinzand de numarul de echipamente integrate si de dimensiunile locuintei.
„Solutiile pe care le propunem pot incorpora grade diferite de complexitate, ceea ce conduce la o paleta destul de larga de preturi. Multitudinea de solutii posibile face de asemenea dificila enuntarea unor costuri. Ca idee, o solutie de baza poate sa porneasca de la 10.000 euro, iar u