În dreptul american, judecătorii examinează şi chestiunile de fond, soliditatea probelor, atunci când sunt învestiţi să soluţioneze o cerere de extrădare.
Dacă procurorul american, în baza probelor livrate de anchetatorii români prin intermediul Ministerului Justiţiei, pierde procesul privind extrădarea lui Mihai Necolaiciuc, se poate relua procedura pe legile imigraţiei, în vederea expulzării, ne-a explicat ieri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Cererea de extrădare a fostului boss de la CFR, iniţiată de Ministerul român de Justiţie la 28 februarie 2008, ar putea fi prezentată judecătorilor americani la 22 august a.c., a estimat ieri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a precizat că admiterea cererii de arestare provizorie în vederea extrădării (din 23 iunie a.c.) este doar un prim pas în procedura de extrădare.
"Potrivit tratatului de extrădare între România şi SUA, procurorii de la Departamentul de Justiţie American au la dispoziţie 60 de zile pentru a prezenta justiţiei americane cererea de extrădare a autorităţilor române. Estimăm că această cerere va fi prezentată judecătorilor americani în jurul datei de 22 august", a declarat Predoiu.
Oficialul român a mai arătat că, potrivit legii americane, soluţionarea cererii noastre de extrădare ar putea dura un an de zile, iar întreaga procedură de extrădare ar putea dura până la doi ani, Mihai Necolaiciuc având la dispoziţie trei căi de atac împotriva unei decizii.
Problema este că o eventuală pierdere în SUA a procesului privind extrădarea ar pune sub semnul întrebării probele livrate de anchetatorii români.
L-am putea aştepta pe Necolaiciuc încă doi ani
"Procedura de extrădare a fost iniţiată după ce un procuror al Departamentului de Justiţie al SUA ne-a informat că Mihai Necolaiciuc a fost localizat pe teritoriul Florid