PARADOX. Potrivit unui studiu realizat pe mai multe luni, în România se cheltuieşte din ce în ce mai mult pe produse alimentare. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Deşi se numără printre lucrurile la care ar mai renunţa în cazul unor reduceri de buget, cheltuiala pentru mâncare a crescut în luna martie la aproape 40% din bugetul lunar al unei familii româneşti. Dacă la începutul crizei, la finele anului trecut, din portofelul familiei mâncarea „irosea” 38%, în martie 2009 acest procent a crescut la 39,49%, arată un studiu recent al Mercury Research. Întreţinerea consuma şi ea la începutul primului trimestru aproximativ 20% din portofelul unei gospodării. Cheltuielile acestea au scăzut în martie la 19%.
„Cei chestionaţi în luna noiembrie au afirmat că cel mai uşor pot tăia din fondurile alocate pentru mâncare, însă datele arată contrariul. În perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, procentul a scăzut îngrijorător la secţiunea îmbrăcăminte, educaţie, ieşitul în oraş sau vacanţe”, a declarat Anca Şerbănescu, manager cercetare Mercury Research. Potrivit acesteia, ratele bancare au înregistrat şi ele o creştere uşoară dacă ar fi să raportăm acest lucru la toată populaţia.
Procentul banilor îndreptaţi către bancă sub formă de rate s-a majorat de la 5% la 6%, acesta fiind ceva mai mare dacă erau luaţi în considerare doar cei care sunt debitori. „După o creştere uşoară în noiembrie şi ianuarie la economisire, acum se pare că procentul a început să scadă”, a mai declarat reprezentanta Mercury Research. Ea a menţionat că procentul economiilor nu depăşea, în luna martie, 3,49% din bugetul lunar al familiei.
Pierderi de 2.100 europe familie în acest an
Bugetul unei familii de trei persoane, din România, va fi, în 2009, cu 2.100 de euro mai mic faţă de anul trecut, se arată într-un studiu realizat de Raiffeisen Austria. Conf