Pe 15 septembrie, 100 de micuţi de trei ani vor păşi forţat pragul şcolii
Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean promit că vor amenaja cinci grupe de grădiniţă în săli de clasă pentru a rezolva deficitul de locuri pentru preşcolari.
Şcoala „George Coşbuc” este una dintre unităţile în care se vor amenaja trei clase pentru grădiniţă. Sălile sunt la etajul întâi. Băile vor suferi modificări pentru a fi adaptate micuţilor care vor veni la grădiniţă din toamnă.
„Am mers la şcoală împreună cu un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică. Vom face tot ce ne-a fost indicat pentru a putea primi autorizaţie pentru sălile de grădiniţă de la unităţile şcolare”, a declarat Seryl Talpalaru, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Pe 15 septembrie, în locul băncilor pentru elevi vor fi paturi în care vor dormi la prânz micuţii. „La noi la şcoală au mai fost clase de grădiniţă înainte de 1989”, a precizat Maria Ortezic, directorul Şcolii „George Coşbuc”.
Educatorii nu sunt încântaţi de soluţia găsită, dar recunosc faptul că altfel nu se poate. „Munca educatorului va fi mai mare decât într-o grădiniţă obişnuită”, susţine Lili Mardare, directorul Grădiniţei „Sfânta Parascheva”.
Ce se întâmplă în ţară
La Braşov, un etaj întreg dintr-un liceu a fost amenajat pentru preşcolari. „Până acum nu am avut sesizări de la părinţi sau educatori. Eu consider că este o idee bună ca în aceeaşi clădire să fie de la grădiniţă şi până la clase de liceu”, a spus Vasilica Diaconu, şeful IŞJ Braşov.
Oficialii clujeni preferă să aglomereze grupele decât să mute copiii în săli de clasă. „Avem un deficit de peste 1.000 de locuri. În decursul timpului, Primăria a amenajat alte spaţii, a reabilitat două grupuri şcolare şi le-a transformat în grădiniţe, iar în prezent se lucrează la finalizarea unei alte construcţii”, a spus Anca Radu, purtătorul de cuvânt a