Până ieri, la orele 17:00, Finanţele au primit 18 oferte de la bănci
Cea mai mare ofertă, ca valoare totală a creditelor pe care le poate acorda, a fost cea a BCR, de 450 de milioane de euro
Concurenţă incredibilă pe „Prima Casă”. Deşi unii bancheri susţineau până nu demult că sunt probleme cu lichidităţile în piaţă, motiv pentru care creditele se dau mai greu şi la dobânzi mai mari, garanţia acordată de stat le-a redeschis apetitul pentru a da împrumuturi populaţiei.
Ieri, până la ora 17:00, au fost depuse la Ministerul Finanţelor 18 cereri ale băncilor pentru a intra în programul „Prima Casă”, valoarea totală a creditelor pe care ele s-au angajat să le dea fiind de 1,4 miliarde de euro, după cum a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, citat de Mediafax.
Bancherii vor să dea cel puţin 23.000 de credite prin „Prima Casă“
Oferta băncilor depăşea astfel, cu câteva ore înainte de termenul final pentru primirea ofertelor oficiale, cu 400 de milioane de euro plafonul maxim oferit de Guvern, de un miliard de euro.
Plafonul unui credit fiind de 60.000 de euro, rezultă că băncile s-au angajat să dea prin „Prima Casă” peste 23.000 de împrumuturi anul acesta, faţă de 16.000 de credite, cât poate garanta statul.
Cea mai mare ofertă, de departe, a fost cea a BCR, cea mai mare bancă din România, care s-a angajat să acorde credite totale de circa 450 de milioane de euro, adică aproape jumătate din plafonul admis de Guvern pentru acest an. „Ne-am angajat să dăm credite de 450 de milioane de euro în total. Dobânda practicată va fi compusă din rata Euribor la 3 luni, plus o marjă de 3,8%, plus comisionul fondului de garantare, creditul pentru „Prima Casă” urmând să aibă forma unui produs bancar separat”, ne-a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, care a precizat că, în ceea ce priveşte lichiditatea, nu