Cele 15 puncte vizate prin campania „Craiova curată“ vor fi monitorizate cu atenţie. Garda de Mediu, Poliţia Comunitară şi Serviciul Control Gospodărie Comunală din cadrul primăriei promit să stea cu ochii pe ieşirile din oraş şi să-i amendeze pe cei care încalcă legea şi dispreţuiesc munca altora.
Pentru fiecare hârtie, sticlă sau gunoi menajer aruncat la întâmplare, cineva munceşte. Un om necunoscut, un străin care are, la rândul său, o casă, o familie, care vine în miez de noapte sau dimineaţa devreme, în funcţie de tură, să cureţe străzile unui oraş cu oameni nepăsători. Fiecare hârtie aruncată lângă un coş, fiecare sticlă care zace prin gardurile verzi, tunse uniform, ca să ne bucure privirea, reprezintă un gest plin de dispreţ faţă de munca tuturor acelor oameni. Îi umilim în fiecare zi, când, după ce au strâns resturile după noi, ne privesc derutaţi şi dezamăgiţi cum lăsăm să cadă, iresponsabili şi indiferenţi, hârtiile în mijlocul trotuarului, ţigările la marginea bordurilor, pungile de seminţe în jurul băncilor. Îi umilim de fiecare dată când pe geamul maşinilor aruncăm cu nesimţire pachete de tutun, peturi sau cotoare de mere. Ne permitem să credem că suntem stăpâni de sclavi pentru că ne e greu să gândim o secundă înainte să facem un gest.
„Românul numai de frică ştie!“
Pedeapsa şi teama. Mulţi dintre cititorii Gazetei de Sud care ne-au scris de-a lungul celor două săptămâni de campanie consideră că acţiunea de curăţare a ieşirilor din oraş este inutilă atâta timp cât zonele nu vor fi monitorizate, iar amenzile nu îi vor pune la punct pe cei certaţi cu legea şi cu bunul-simţ: „(...) Pentru cât timp şi ce măsuri sunt luate ca pe viitor să fie menţinută curăţenia? Probabil e stabilită o dată anume de voluntariat pentru a continua asemenea activitate, pentru că nu înţeleg cum va fi menţinută curăţenia! Mai treceţi prin