LEGILE „MINISTRULUI FERRARI”. Decizia lui Ion Bazac de a schimba directorii care nu au studii medicale a stârnit proteste în spitale. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Ieri, angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au protestat faţă de schimbarea managerului pe motiv că acesta nu are studii în domeniu medical, iar în Capitală, la Spitalul de Copii „Marie Curie”, mulţi angajaţi nu sunt de acord cu scoaterea de pe post a actualului manager, de profesie avocat, care a făcut posibile numeroase proiecte pentru spital.
Fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a introdus în sănătate sistemul managerilor de spitale, spune că impunerea de profesori universitari în fruntea unităţilor medicale e în contradicţie cu tot ce se întâmplă în Europa.
„A făcut într-un an şi jumătate cât alţii în 20 de ani”
Peste 100 de medici, asistenţi medicali, dar şi personal auxiliar de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au ieşit ieri în stradă pentru a protesta vizavi de Ordonanţa de Guvern 69/2009, în urma căreia directorul Ioan Mureşan a fost demis. În actul normativ se arată că managerii spitalelor din centrele universitare trebuie să fie cadre universitare.
Angajaţii spitalului susţin că prin acest act normativ sănătatea se întoarce la „sistemul feudal”, în care boierul făcea legea. „Noi am mai prins vremurile în care spitalul era de condus de un profesor şi vă pot spune că era jale. Eram ca pe feudă, iar dacă nu făceam ce zicea profesorul eram aspru mustraţi”, a spus un medic. Maria Bizo, primvicepreşedinte al Sindicatului SANITAS Cluj, a declarat că directorul Ioan Mureşan a făcut pentru spital, în mandatul de un an şi jumătate, cât au făcut alţii timp de 20 de ani.
Şi în Bucureşti, la Spitalul de Copii „Marie Curie”, sunt nemulţumiri. Actualul manager, Daniel Buzatu, e de profesie