FMI si Comisia Europeana iau in serios o scadere mai mare de 4% a economiei pe tot anul.
Economia ar putea sa inregistreze in trimestrul al doilea o contractie de pana la 9%, iar alternativele pe care le are Guvernul la dispozitie sunt cresterea taxelor sau reformarea din temelii a cheltuielilor publice, spune Andreea Vass, consilier personal al primului-ministru.
"Se justifica sa mergem pe un scenariu mai pesimist, sa nu fim luati prin surprindere. Un guvern responsabil trebuie sa fie pregatit pentru ce este mai rau, dar sa spere la ce este mai bine. Depinde de modul in care va reactiona economia la pachetul de masuri anticriza si cum se va comporta sectorul bancar", a explicat Vass.
Daca declinul economiei din primul trimestru, de 6,2%, a luat prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti analisti, situatia in trimestrul doi ar putea sa fie si mai dramatica, iar corectiile ar putea sa fie mult mai abrupte. In timp ce economia este in blocaj total, Guvernul se pierde in dispute politice.
Intr-o viziune pesimista, economia ar urma sa inregistreze in acest an o scadere de 7%, fata de scenariul de baza in care constractia este vazuta la 4%. Vass a precizat ca alternativele pe care le are la dispozitie Guvernul nu sunt foarte multe, cresterea taxelor fiind una dintre solutii, chiar daca nu foarte apreciata.
"Eu nu sustin aceasta alternativa, pentru ca ar reprezenta o piedica in calea dezvoltarii sectorului privat". O alta solutie ar fi reformarea "din temelii" a cheltuielilor publice care poate fi operata prin scaderea salariilor - masura mai putin justificata - sau diminuarea numarului de angajati.
"Va trebui sa eliminam toate zonele administratiei publice supraincarcate cu personal", a spus Vass. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca in conditiile in care la nivelul sectorului privat au loc ajustari de salarii,