Aproape 650 de persoane au fost diagnosticate, de la începutul anului, cu diabet. În judeţul Dâmboviţa sunt peste 12.000 de diabetici, iar cei mai mulţi au forma uşoară a bolii. Afecţiunea nu se vindecă niciodată. Foarte mulţi dâmboviţeni au aflat că sunt diabetici în urma unor analize de rutină. Alţii au trecut direct la insulină, pentru că au aflat de boală prea târziu, întrucât ani de-a rândul nu şi-au verificat starea de sănătate şi au ignorat semnele bolii.
Sunt 12.500 de bolnavi de diabet
La Spitalul Judeţean de Urgenţe Târgovişte sunt înregistraţi peste 12.500 de bolnavi de diabet, iar aproximativ 650 de persoane au fost diagnosticate cu această boală de la începutul acestui an.
“Anul trecut, cam în aceeaşi perioadă, a fost un număr foarte mare de cazuri noi descoperite, pentru că se făceau analizele obligatorii gratuite, iar mulţi au profitat şi au verificat starea de sănătate. Au fost 1.265 de cazuri în prima jumătate a anului”, a declarat coordonatorul Programului de Diabet Zaharat, doctor Viorica Stoicescu.
Diabetul de tip II este cel mai frecvent
Cele mai multe cazuri diagnosticate sunt cele de diabet tip II. Peste 9.600 de pacienţi din judeţul Dâmboviţa merg cu reţetele eliberate gratuit, în fiecare lună, la farmacii pentru a intra în posesia medicamentelor.
Forma cea mai gravă a bolii, diabet tip I, o au aproximativ 2.000 de damboviţeni, care sunt dependenţi de insulină. Peste 530 de dâmboviţeni au aflat din timp de această boală şi trebuie doar să ţină regim.
Cele mai multe cazuri înregistrate sunt la adulţi, dar sunt şi 56 de bolnavi cu vârste de până în 18 ani diagnosticaţi cu diabet.
“Boala în sine nu este mortală, dar ea poate duce la deces prin complicaţiile pe care le dă. Tipul I de diabet este cel mai periculos, dacă bolnavul nu