Până acum a realizat 70 de costume medievale. Frumoasele sale veşminte de secol XV au fost prezentate atât în ţară, cât şi în străinătate. Profil
NĂSCUTĂ: 25 septembrie 1944, Sibiu
FAMILIE: căsătorită, un băiat
STUDII: Liceul Pedagogic din Sibiu
FUNCŢIE: educatoare
Încă de când era mică, Edith s-a orientat spre artă. „Sora mea a fost foarte talentată la desen, iar părinţii mei întotdeauna ne-au orientat spre frumos, spre artă” mărturiseşte femeia.
A venit la Braşov în 1964, după ce şi-a finalizat studiile la Liceul Pedagogic din Sibiu şi toată viaţa a lucrat ca educatoare, iar meseria i s-a potrivit ca o mănuşă. „Mi-a plăcut şi îmi place să îi îndrum pe copii spre direcţia artistică. Mereu i-am învăţat că ceea ce ei creează nu este frumos, ci deosebit de frumos” , spune Edith Schlandt. În 1999, în colaborare alte educatoare, a reuşit să elaboreze un îndrumar de limbă germană pentru copiii începători care se înscriu la grădiniţa cu predare în limba germană.
Crează costume care au „un aer istoric”
A început să croiască astfel de costume medievale în 1994. „Cu ocazia unei sărbători a oraşului am creat primele mele costume medievale. Am făcut atunci 18 veşminte pentru elevii de clasa a XII”, îşi aminteşte femeia. A făcut costume şi pentru muzicieni din Germania. „Costumele pe care le fac nu au voie să te ducă cu gândul la rochiţa de prinţesă. Ale mele sunt cu totul altfel. Diferă culorile, iar materialele nu sunt înflorate. Şi cei din Germania au fost încântaţi de ele.” Costumele sunt făcute din in, mătase şi catifea, materiale care se găsesc greu pe piaţa locală.
Edith Schlandt îşi foloseşte la maxim imaginaţia, dar se inspiră şi din fotografii sau filme vechi. „Mă uit şi la filme din trecut, dar combin ceea ce văd în creaţiile mele. Costumele mele se potrivesc