Promovabilitatea la nivel naţional- 99,8%
Majoritatea absolvenţilor de liceu par să stăpânească limba română la un nivel de excelenţă dacă ţinem cont de rezultatele pe care le-au obţinut la prima probă a bacalaureatului. Mai mult de jumătate dintre candidaţii care au susţinut examenul oral la limba şi literatura română au primit note de nouă şi zece, promovabilitatea la nivel naţional fiind aproape identică cu cea înregistrată anul trecut- 99,8%.
O treime dintre cei 192695 de elevi care au fost declaraţi admişi au obţinut note de zece, 22%, note cuprinse între 9 şi 9,99, 18%, între 8 şi 8,99, 15%, între 7 şi 7,99, 9%, între 6 şi 6,99 şi 4% între 5 şi 5,99%. Mai mult, în zece judeţe ale ţării, toţi elevii au primit notă de trecere, şi anume: Alba, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Maramureş, Neamţ şi Olt. Doar patru elevi au fost eliminaţi din examen în primele două zile de examinare, aceştia fiind surprinşi de către profesori cu fiţuici sau aparate electronice.
Elevii care au promovat probele orale au trecut în această dimineaţă prin cea de-a doua examinare constând în testarea cunoştinţelor de limba română.
Proba scrisă de astăzi a constat în trei cerinţe. Prima parte viza problemele de lexic, candidaţii având de analizat trei strofe din poezia „Înfrigurare” de Lucian Blaga, cel de-al doilea subiect a presupus redactarea unui text argumentativ despre iubire porinind de la un citat din opera „Mara” de Ioan Slavici, iar la cel de-al treilea subiect elevii au avut ca sarcină realizarea unui eseu care să prezinte viziunea despre lumea reflectată într-un roman psihologic scris în perioada interbelică. (R.F.)
Promovabilitatea la nivel naţional- 99,8%
Majoritatea absolvenţilor de liceu par să stăpânească limba română la un nivel de excelenţă dacă ţinem cont de rezultatele pe care le-au obţinut la prima probă a ba