Pe 4 martie anul acesta, a iesit pe standurile librariilor din Franta volumul Inecatul din Grand Canal (publicat de Editura Lattes). Cele 30.000 de exemplare ale tirajului initial s-au epuizat intr-o saptamana, iar editorul s-a grabit sa scoata inca 7.000.
Un succes pe termen scurt, care consemneaza fara drept de apel pasiunea cu care publicul asteapta, la fiecare aparitie, aventurile comisarului Nicolas le Floch, eroul volumului pomenit si al unei serii romanesti care a debutat in anul 2000. Comentatorii fenomenului explica nivelul acestor ultime vanzari si prin faptul ca, in toamna anului trecut, pataniile iscusitului politist din secolul al XVIII-lea au fost ecranizate pentru televiziune in patru episoade. Succesul era previzibil insa si dincolo de sprijinul televizual si a fost minutios estimat de editori (dupa toate aparentele, potrivit principiului punct ochit-punct lovit, cele 7 mii de exemplare de tiraj suplimentar fiind doar o ajustare a bazinului de piata, iar nu o reactie nascuta din surpriza): de la volumul intai al anchetelor lui le Floch (L’Enigme des Blancs-Manteaux), vandut in 10.000 de exemplare, faima comisarului a crescut progresiv, ajungand, in 2007, sa determine, intr-o prima faza, absorbirea a 55.000 de exemplare din volumul Le Cadavre anglais (tomul cu nr. VII al seriei) si apoi a inca 85.000, dupa ce cartea a fost retiparita in format poche, in colectia 10/18. Una peste alta, pana acum, romancierul Jean Francois Parot, condeiul care l-a imaginat pe Le Floch, a vandut 500.000 de volume.
Despre miraculosul domn Parot s-ar putea spune ca scrie cu pofta si ca dezvolta in cititori o la fel de mare si irepresibila pofta de lectura, din pozitia unui autor de best-seller-uri in mare masura atipic: actualmente, el este ambasadorul Frantei in Guineea Bissau, a fost vice-consul la Kinshasa, consul general al Frantei la Saigon si l